Mermerler farklı ve değişik renklere sahiptir. Günümüzde en çok kullanılan madenler arasında yer almaktadır. Özellikle ülkemiz açısından önemli olan mermer farklı ülkelerde de sıklıkla kullanılmaktadır.
Mermer Kullanım Alanları Nelerdir?
Metamorfizma olayları sonucunda oluşmuş olan mermer kalker ve dolomitik kalkerlerin yeniden kristalleşmesi sonucunda hayat bulmuştur. Dünyada kullanım açısından çok önemli bir yere sahip olduğu da bilinmektedir. Ayrıca mermerler sahip oldukları özellikleri açısından çok farklı alanlarda kullanılmaktadır. mermerler ülkemizde de pek çok sektörde kullanıldığı için önemli bir yere sahiptir. mermerin kullanım alanları şunlardır:
– İnşaat sektöründe,
– Dekorasyonda,
– Süs eşyalarında,
– Heykelcilikte,
– Mezar taşı yapımında,
– Binanın iç ve dış cephe döşemesinde merdivenlerde,
– Mutfak ve banyolarda,
– Şömine döşemelerinde ve
– Farklı renkleri üzerinden sanatsal alanlarda mermerler sıklıkla kullanılmaktadır.
Mermerler bunun gibi alanlarda farklı ve özel şekillerde kesilerek şekil aldırarak kullanılır. Aynı zamanda granit döşeme açısından otobüs terminallerinde, hava alanlarında, metro ve ticaret merkezlerinde, gökdelenlerin yapımında kullanılan mermerler pek çok alanda önem teşkil etmektedir. Ayrıca ülkemizde doğal yeraltı kaynağı olarak çok fazla bulunmaktadır.
Mermerin Özellikleri Nelerdir?
Mermerler günlük hayatta çoğu kez karşılaştığımız ve pek çoğumuzun bildiği ürünlerden birisidir. Genel olarak beyaz ve kırmızı renklere sahiplerdir. Fakat bazı yabancı maddelerin zamanla araya girmesi ile farklı renkler üzerinden de şekil almıştır. Mermerler mikroskop ile incelendiği zaman birbirine güçlü bir şekilde kenetlenmiş olan kalsit kristalleri üzerinden oluştuğu da görülmektedir. Bileşime bakıldığı zaman ise %90-98 CaCO3 üzerinden oluştuğu bilinmektedir. Aynı zamanda magnezyum Karbonat da içermektedir.
Mermerler sahip oldukları özellikleri nedeniyle pek çok alanda kullanılmaktadır.
Mermerlerin sahip olduğu özellikler şunlardır:
– Mermerlerin tanecik boyutu, sertlik ve renk dağılımları farklılık göstermektedir. Bu nedenle heterojen bir yapıya sahiptir.
– Taşlar içerisinde oluşumunu uzun sürede tamamlayan taşlardan birisidir. Bu özellik oluşumun tam olarak tamamlanması ve gözeneklerin taşı oluşturan zengin bileşenler ile dolması sebebiyle mermer taşı sağlam ve sağlıklı olmasına neden olur.
– Mermerlerin kullanım amacına göre işlenmesi oldukça kolaydır.
– Kuvvetli bir darbe olmadığı sürede dış etkenlere karşı yüksek mukavemet sağlamaktadır. Suya ve kışın donmalara karşı direnç gösterir.
– En önemli özelliği uzun ömürlü olmasıdır.
– Doğal olarak farklı renk ve desenler ile olması sebebiyle dekoratif çalışmalarda kullanılmaktadır. İçeriğinde farklı mineraller bulunur. Bu minerallere göre sertlik derecesi belirlenebilir.
Mermer Nerelerde Kullanılır?
Mermerler özelliği ve dayanıklı yapısı ile birçok yerde kullanılır. Özellikle renk ve canlı görüntüsü sebebiyle dekorasyonda kullanılır. Bina girişlerinde, merdiven başlığında, daire içlerinde kullanılan mermerler aynı zamanda kurumsal yapılarda da güzel bir görüntü elde etmek için kullanılmaktadır.